Skrivet om hästböcker

Bara Hästböcker vill bryta tystnaden kring hästböcker. Vi vill få fler att skriva recensioner, artiklar och essäer om hästböcker, men det finns ju förstås redan en del intressant skrivet. I artikeln nedan lyfter vi fram en del av det. Sidan är under arbete och uppdateras regelbundet. Ge oss gärna tips!

Bästa Bazar Masarin lät andra numret ha tema Hästbok. Här samlades essäer, som både Anna och Malin bidrog till, med bilder från intressanta illustratörer. Läs numret här.

Över alla hinder: En civilisationshistoria (2000) är en modern klassiker  av Anne Hedén, Moa Matthis och Ulrika Milles om hästkultur. Men det är 17 år sedan den kom ut! Och det är fortfarande den bok alla refererar till. Vilket både visar bokens tyngd och avsaknaden på texter om hästböcker. Moa Mathis skrev en intressant artikel, som lyfter fram hästböcker från olika håll i DN för något år sedan. Hästboken fostrar till liv 

I antalogin Flicktion: perspektiv på flickan i fiktionen (2014) skriver Helen Asklund om Sofia och Klara, Linn Hallberg och Pia Hagmars huvudpersoner i respektive hästboksserie och jämför dem med Britta i Lisbeth Phankes klassiker Britta och Silver. Malins recension av boken går att läsa här.

Petra Andersson är en filosof vid Göteborgs Universitet som skriver mycket om hästar och hästkultur. Länk till hennes texter finns här. Och en intervju om hennes relation till hästböcker går att läsa här.

Susanna Hedenborg professor i Idrottsvetenskap forskar på hästkultur. Om hästböcker har hon skrivit en artikel ”Från Den svarta hingsten till Klara, färdiga gå: Stallbackskultur i hästboken under andra hälften av 1900-talet” i Barnboken (2006:1) s. 20-33 Mer om hennes forskning och texter finns här.

En enkel genomgång av svenska hästserier genom tiderna går att läsa hos Seriefrämjandet.

På Barnboksnätets blogg har Malin flera två gånger haft hästbokstema med intressanta gästbloggare. Inlägg därifrån går att läsa här.

Fler texter av oss i Bara Hästböcker hittar ni på vår presentationssida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s