Marianne Wallin gästbloggar om sin ungdomsbok Bränd och sitt engagemang i ponnysporten

Idag gästbloggar Marianne Wallin. Hon har skrivit många hästböcker genom åren. Hon är också själv aktiv inom ridsporten, bland annat som överdomare. Här skriver hon om sin bok Bränd och om den debatt som tagit fart inom ridsporten under våren om sexuella trakasserier i sporten. 

Handlingen i ett bokmanus kan komma riktigt

brandskrämmande nära verkligheten. Den vetskapen har trängt sig på mig mer och mer.

Redan när jag skrev ungdomsromanen Bränd visste jag att berättelsen tog upp ett tabu. Sexuella trakasserier och övergrepp är en grym verklighet inom idrottsrörelsen. Min berättelse om Ellen utspelar sig inom ridsporten, min egen värld sedan många år tillbaka.

Under det senaste året har jag gått på djupet i forskning, nätverkat och följer hela tiden det som händer från insidan, men i kulisserna. De senaste månaderna har denna äckliga varböld brustit och en del kommit upp till ytan på ett sätt som gör att det inte kan gömmas undan längre.

Olika medier har tagit upp tabut och kommer att fortsätta på samma sätt. I sociala medier sprakar och brinner det, även om det inte är ett gammalt ödehus som brinner ner. Som det gör i Bränd.

Svenska Ridsportförbundet kommer inte längre undan. På deras förbundsstämma användes ordet värdegrundsarbete många gånger. Motioner med krav på etiskt råd och medlemsombudsman godkändes utan några protester.

Mitt första synopsis till det som blev ungdomsromanen Bränd tog sin början redan 2005 i samband med att jag gick på Kreativt skrivande vid universitetet i Växjö. Rätt snart körde jag fast och lade det åt sidan.

2013 tog jag fram det igen och presenterade det för mitt förlag Kikkuli som nappade. En intensiv och ofta jobbig period började. Det var starka och dramatiska känslor jag skulle sätta ord på. Till slut var både jag och förlaget nöjda. I augusti 2014 kom den ut. Berättelsen blir allt mer verklig ju längre tiden går. Nu är den en del i debatten som bubblar och kokar överallt.

Marianne Wallin

MarianneWallin

Marianne med sin bok på Svenska Mästerskapen för ponnyer.

En reaktion på ”Marianne Wallin gästbloggar om sin ungdomsbok Bränd och sitt engagemang i ponnysporten

  1. Pingback: Hästboken i skolan: Att prata om samhälls – och livsfrågor | Bara hästböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s