Förlagen om hästböcker: Sofia Hahr

Den här veckan fortsätter förlagstemat och vi får höra vad Sofia Hahr, förläggare på Rabén & Sjögren har lagt märke till.

Vad söker du hos en bra hästbok?

Att det är en bra berättelse med trovärdiga karaktärer. Egentligen är det ingen skillnad på vad man söker, oavsett om det gäller en hästbok, deckare eller fantasyberättelse. Det som tillkommer när man läser hästböcker är att författaren måste kunna hästar, annars blir det hopplöst; om inget stämmer med hur hästar funkar eller bör hanteras.

Gissar att du får in mycket manus, vilka trender ser du just nu?

Det känns som om trenden med ”Dagbok för alla mina fans”-inspirerade böcker håller på att dämpas, vi får i alla fall inte alls lika många sådana erbjudanden från vare sig svenska författare eller utländska förlag längre. Själv har jag en känsla att Science fiction är på gång som genre, och vad gäller hästintresse så är nog den allmänna samhällstrenden att hästtjejen får upprättelse.

Du har följt hästberättelserna över tid. Vad har du sett?

Att de har utvecklats! När jag var barn läste jag tonvis med hästböcker som handlade om någon snudd på nybörjartjej som fick fin kontakt med stallets mest hopplösa häst och att de sen som ekipage utvecklades, vann tävlingar och satte stallets rikaste tjej och hennes dyra ponny på plats. Idag är hästböckerna inte alls så stereotypa och förutsägbara. De kan rymma så oerhört mycket mer, titta bara på Lin Hallbergs böcker Adzerk, Hemma kanske inte är en plats eller böckerna om Juni och Pia Hagmars Klara-serie. I dessa böcker hittar man alltifrån hästliv, jobbiga föräldrar, kärlek och spänning. Både Hagmar och Hallberg tecknar trovärdiga karaktärer och bjuder på berättelser som man inte kan sluta läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s