Hästboken i skolan: Lättläst och serier

BaraHästböckers skoltema fortsätter denna vecka med tankar om och tips på lättlästa böcker att använda i klassrummet.

Vi som jobbar som lärare vet att lättlästa böcker kan bli viktiga i klassrummet på många sätt. Det finns många olika skäl till att man väljer eller behöver läsa lättlästa böcker. När det kommer till just hästböcker så är de läsfrämjande möjligheterna stora. Det handlar ju ofta om någons stora intresse och passion i livet. Att få möta det i text. Att kunna finna gensvar i texten på något som är verkligt viktigt för en. Därför är det glädjande att det de senaste åren har kommit ut många lättlästa hästböcker för olika åldrar. Böcker som gör att många kan läsa och att ovana läs-personer kan lockas till mer läsning.

Till att börja med vill vi tipsa om Pia Hagmars Klara- serie, som håller på att ges ut i en lättläst omarbetning av Ann Lewenhaupt. Långserien om hästtjejen Klara är en samtida klassiker. Den är enormt läst. Att den nu även finns som lättläst öppnar upp för många möjligheter. I en grupp elever som diskuterar kan några ha läst den lätta texten och några den svårare, och man kan prata med varandra på lika villkor, men med olika förmåga att just läsa. Det kan också vara så att samma person börjar sin läsning i den lätta versionen, sugs in i serien, och så småningom , efter några böcker,  när man känner världen och karaktärerna, kan man övergå till att läsa de ”svårlästa” versionerna. BaraHästböcker har pratat om Klara-serien här.

Och här pratar vi om ett urval av lättlästa hästböcker för mellanstadiet. Böckerna är väldigt olika lätta att läsa, från de som närmar sig ”vanlig” text, till böcker för dem som bara kan läsa några meningar text och behöver bilder. I alla böckerna finns möjligheten att få sitt stora intresse för hästar och ridning speglat.

Om den lättlästa hästromanen Stjärnöga av Jenny Odelfield pratar vi här.

Vi har även pratar om Mare Helleday Ekwurzels Glimma-Tävlingen som ingår i en lättläst serie om islandshästen Glimma.

Till sist vill jag också tipsa om tecknade serier som en väg till läsning. Lena Furberg vars serier vi har pratat om här är ett gott exempel på hästserier som tar upp viktiga livsfrågor. Det rör sig till exempel kring vänskap och kring frågor om allas lika värde. Furbergs serier ingår tydligt i en hästlitterär tradition. De betyder att det de tar upp och sättet berättelserna läggs upp på kan likna skrivna hästromaner. Man kan alltså läsa serier för att få kunskap som gör det lättare att sedan läsa skrivna berättelser. Att läsa är ju inte bara att ta till sig text, utan också att förstå vad en berättelse är och hur den kan avkodas. Något som gör serier till bra vägar till ”textläsning”.  (Men serier- om hästar- eller annat är även såklart en läsupplevelse i egen rätt som inte behöver vara en väg till någonting!)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s