Klassikerprat: Rosettjakten

BaraHästböcker pratar denna vecka om Nan Ingers hästboksklassiker Rosettjakten, en bok om prestationshets inom ponnysporten, där huvudpersonen Jeanette går igenom vad som gått fel under hennes ponnyår. IMG_3587

 

Malin säger: Nan Inger är den författare jag identifierar mig starkast med som författare, för att hon skriver helt inifrån hästvärlden om specifikt hästrelaterade frågor, ofta om tävling. Jag tycker det är spännande hur hon porträtterar fram en ponnyförälder som verkligen finns, som också finns inom andra idrotter förstås. Men som verkligen är en ponnysportsfråga. Det är så jag vill skriva också.

Katja säger: Jag kommer ju från en helt annan hästvärld, vi red på nordsvenska travare, som antingen aldrig hade kommit till start eller sprungit för dåligt. Så jag vet ingen om den hästvärlds som skildras i boken, men jag upplever den som väldigt trovärdig när jag läser. Den är också nyanserad. Den skildrar problemen med prestationshets i ponnysport, men samtidigt den dröm om gemenskap som också finns, där man tillsammans bygger ett ridhus till sina barn. Pappan är också väldigt nyanserad, han är djupt problematisk i och med hur han hetsar sina tävlande tjejer, men samtidigt kan man förstå honom. Han lever liksom genom sina tjejers tävlande, och det går överstyr. Men det finns kärlek också i det.

Malin säger: Precis! Det finns nyanser, och det gör karaktärerna och problematiken ännu starkare. Och prestationshets är en komplex fråga. Det finns så mycket i det, inte bara att det är dåligt. Summan av det kan bli för individen dåligt, som för Jeanette, men det finns mer där, det finns att någon, i ponnysporten ofta en förälder, som tror på dig, som vill nåt med dig, du och din sysselsättning blir meningsfull. Det är också intressant att Nan Inger skapat fram en familj som inte har pengar i överflöd, vi förstår att pappan tjänar en hel del pengar, men inte mer än vad de verkligen behöver för att kunna tävlingssatsa. Allt går in i tävlingssatsningen medan systrarna inte har pengar till nya kläder. Ponnysporten och ridsporten ses ju ofta som en rikemanssport, med all rätt, det är det. Men även i detta finns nyanser. Kalle är en ganska rik bilhandlare, men det finns ett överflöd. Han prioriterar att satsa allt på sina döttrar – och pressen på dem blir därefter.

Nästa vecka fortsätter vi vårt samtal, med fokus på form och språk.

 

IMG_3587

 

 

 

 

 

 

Något vi inte pratat om så mycket är häst och ridskildringarna. Hur upplever du dem?

Katja säger: På grund av tematiken, där tävlingshetsen hela tiden kräver att karaktärerna får nya bättre ponnyer så lär man inte känna hästarna så mycket i boken. Men det finns en sorg i texten över att det är så, där Jeanette längtar tillbaka den ponny hon älskade och växte ur. Det finns också Brian, den oberäkneliga, misstänksamma tävlingsponnyn som hon tycker om, men som man som läsare nästan blir rädd för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s