Boksamtal: Hest Horse Pferd Cheval Love

En dansk hästbok blev under våren nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris vilket fångade vårt intresse. Vi ville förstås läsa, och här kommer vårt ganska trevande samtal kring boken. Vi känner att danskan står lite i vägen för att vi ska göra den helt rättvisa – men vi gör ett första försök, och hoppas på en svensk översättning inom kort.

Hest Horse Pferd Cheval Love av Mette Vedsø, Jensen & Dalgaard, 2017

 

hest-horse-pferd-cheval-love

Malin säger: Det handlar om övergången mellan barn och tonåring. Att förändras. Om att bindas samman av ett hästintresse och vad som händer när den ena förlorar det intresset. Det känns som det ligger som ett hot över berättelsen som långsamt vecklas ut. Ridtjejerna är som räknesagan Najas mamma läser för lillebrorn Emil, de blir förre och färre kvar.

Huvudpersonen Naja och hennes bästa kompis Taxa är kvar i stallet. Men man anar att Taxa älskar Naja mer än stallet, när Naja är på semester så kommer Taxa ihåg att skicka bilder på Najas favorithäst varje dag – men Naja ser att det är bilder som är tagna vid ett och samma tillfälle. Det avslöjar på ett sofistikerat sätt att Taxa är på väg från stallet. Och att Naja är väldigt viktig för Taxa. I en annan berättelse hade Taxa glömt att skriva till Naja. Ändå är Naja osäker på slutet; kommer hon kunna fortsätta kalla Taxa för sin vän när Taxa slutar rida – antagligen inte.

Jag läser detta som en skildring av hur stort och viktigt hästintresset är för Naja, nåt som jag tänker många hästintresserade känner igen sig i. Hästvärlden är allt. En kompis som förlorar det intresset, kan inte självklart fortsätta vara en kompis, även om man tycker om varandra.

Katja säger: Jag tänkte på att berättandet är stillsammare och mer poetiskt än jag är van vid från andra berättelser för samma ålder. Det finns ett narrativ kring vänskapen som är i förändring som du är inne på. Men det är ofta inte handlingen som är i fokus så mycket som en känsla. Och den jobbar med språklek. Och med korta poetiska kapitel, som är mer som dikter, varvat med längre mer berättande partier. Här har jag också haft lite svårt att knyta ann och känna en närvaro i läsningen, jag gissar att en del undertext och njutbarhet i språket helt enkelt går mig förbi för jag är ovan att läsa på danska.

Malin säger: Ja, jag känner också att en del går mig förbi. Danska är svårt.

En mening som finns kvar för mig är nåt som sägs i början av boken, att Taxa aldrig skulle älska en häst så som Naja. Och Taxa anar att om de/när de träffar killar skulle Naja älska killen på ett annat, djupare och mer hängivet sätt än Taxa. Jag tänker att detta kan förstås utifrån ett klassrelaterat ”duktig flicka”-fenomen. Naja är medelklass medan Taxa verkar komma från fattigare förhållanden och har en familj där föräldrarna inte självklart är hemma på nätterna – det berättas om att Naja bara sovit över hos Taxa en gång och att då hände nåt som gjorde att hon därefter aldrig sov över.

Katja säger: Ett annat genomgående tema i berättelsen är ju förändring. Som du sa i början så finns hotet att en efter en kommer att överge hästintresset. Det som ska komma sen är rätt tydligt utstakat som killar. Det är också dit Taxa försvinner. Man skulle kunna vara hård mot boken och tänka att den skriver in tjejerna i ett påbjudet heterosexuellt utvecklingsnarrativ redan innan man kan veta något om det, men å andra sidan är det ju de vuxna i boken som pratar om att killar ska ersätta hästar så småningom och man behöver ju inte lyssna på de vuxna. Och Naja är ju kvar i hästvärlden i slutet av boken. Men en läsning kan vara att en förälskelse (hästar) kommer att övergå i en annan (killar). Det blir i så fall en mindre feministisk läsupplevelse. Den här berättelsen upplever jag inte ingår i det narrativ kring tjejers hårda målmedvetna arbete och kompetens som finns i många hästböcker.

Malin säger. Nej hästarna, ridningen, hästkunskapen är inte särskilt närvarande. Det är en berättelse som handlar om vad hästintresset gör med dem och med relationen. Men den sysselsätter sig inte med själva intresset. På det sätt kliver den väl rakt in i vad som efterfrågas, hästböcker som handlar om mer än bara hästar? Det är lite tråkigt. Samtidigt känner jag att det här starka, nästan fanatiska intresset som gestaltas skildrar nåt som är specifikt hästorienterat. Få andra intressen är så viktiga. Och det handlar om priset det intresset har – tänker jag.

Jag tänker att det är en berättelse om hästintresse, som något som binder samman en relation. Hästarna och ridningen har ingen framträdande plats men däremot vad detta hästintresset gör med individerna och relationen. Det finns världen utanför ridskolan och världen innanför som det står på s.18. Taxa tillhör mest världen innanför för Naja. När Taxa slutar rida har de inget kvar att dela. Naja får en ny vän Silje, men det finns mycket som Silje inte förstår. Som bara Taxa förstår. Känslan av förlust värker i hjärtat.

Även om den skildrar ett heterosexuellt utvecklingsnarrativ – vilket ju inte är nåt negativt – så synliggör den hur viktigt de homosociala relationerna är och som så ofta finns det ett begär inskrivet där också – en queerforskare skulle kunna lyfta många queera läckage.

Men ja, Taxa lämnar, både hästar och Naja. Fast kanske är det mest Naja som lämnar Taxa? För att Taxa lämnar hästarna? Det intresserar mig och är ett ovanligt sätt att närma sig det här utvecklingsskeendet på, tänker jag. Det vanliga mönstret är att två vänner i deras ålder utvecklas åt olika håll och inte tycker om varandra längre. Men de tycker om varandra – de bara förlorar det intresse som varit själva grogrunden för deras relation. Går det att fortsätta vara vänner? Boken lämnar oss med den frågan. Och kanske finns det inte bara hästintresset i det gapet, utan också ett gap som beror på klass. Världen utanför ridskolan kan de inte dela.

Det är intressant fenomen, att även om hästvärlden delvis gör ekonomiska skillnader väldigt tydlig mellan utövare, så suddar det också ut allt som är utanför stallet. Ditt yrke spelar ingen roll i stallet, bara din insatts i hästvärlden är din valuta. Hästar och träning är dyr – så där spelar pengar roll. Men ingen får status i stallet genom nån annan statusmarkör. Undersköterskan vinner över läkaren om hen rider bättre.

3 reaktioner på ”Boksamtal: Hest Horse Pferd Cheval Love

  1. Verkar intressant, jag har inte läst den. Men ledsamt om den reproducerar den gamla fördomen om hästintresse som en förberedelse för killintresse! Så sågs väl aldrig ridningen på den tiden det var något av ett manligt reservat?

    Gillad av 1 person

    • Nej, jag tror inte det var så mycket prat om att militärerna skulle tröttna på hästarna när de träffar en flickvän. 🙂 Sen är det så klart att litteraturen speglar verkligheten – och i verkligheten får unga tjejer ofta höra detta tänker jag. /Malin

      Gilla

  2. Pingback: Intervju: Karin Mossed från Svenska Barnboksinstitutet | Bara hästböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s