Brevväxling om fackspråk och hästböcker mellan Emelie Novotny och Malin Eriksson. Brev 5

Halloj!

Boken jag redigerar heter Ett eget lag, med serienamnet Dalsboryttarna, och den kommer ut i augusti. Den handlar om Athena och hennes bästis Petrus, deras ponnyer som har väldigt olika förutsättningar på tävlingarna vilket också skapar spänningar i Athena och Petrus vänskap. Distriktets bästa lag vill värva Athena – men inte Petrus. Boken kretsar kring hur hon ska förhålla sig till detta. Kan hon tacka ja, när inte Petrus får vara med.

Tävlingar är ju orättvisa, det är inbyggt i deras struktur. Ridsport kanske ännu mer än många andra sporter, eftersom den ekonomiska insatsen är en avgörande förutsättning.

Intressant att du skriver att Rakt mot hindret! har moralen att det är dåligt att ha gott om pengar. Jag har inte och vill inte förmedla en moralisk ståndpunkt, men tänker att det kanske kan läsas så för att jag lagt in Ebba som en ganska platt antagonist? (Om jag skrivit boken idag hade jag kanske gjort Ebba mer nyanserad.) Eller så är det för att Jo berättar, och Jo är avundsjuk på Ebba. Jos mamma var ju också den privilegierade. Det jag var nyfiken på var hur Jo och hennes mammas situation i stallet skildes åt. För mamma blev privilegierna till en press. För Jo finns inte pressen där, men känslan av underlägsenhet.

Du skriver om att vi ofta ser ner på att ha mycket pengar i ridsporten. Men stämmer det? Jag tänker att hästboken ofta har den blicken – men inte tävlingsvärlden. Kanske inte ens ridskolan? Efter vad jag sett på ridskolorna så har de ofta Pay-and-jump och andra arrangemang som endast är öppna för dem med egen häst. Jag har en bok på gång som kommer i vinter som just berättar utifrån ”hon som inte får vara med för att hon inte har en egen häst”:s position. Det är förstås en arg röst.

Tävlingsponnyer kostar idag flera hundra tusen – även över en miljon för en ponny förekommer. Det är en situation som skapar en ravin utan bro mellan gräsrötterna och toppen. Det är samtidigt en situation som ridsporten delar med övriga samhället, men i ridsporten blir det extra tydligt. Jag är intresserad av frågan: Vad gör de ekonomiska orättvisorna med oss.

Det är ju inte en naturlag att vi organiserar ridsporten på det här sättet. Tävlingarna skulle kunna arrangeras på annat sätt, som akademikerryttarna som (åtminstone förr i tiden) tävlade på den arrangerande ridskolans hästar. Ett sånt upplägg skulle göra individens ekonomiska insats mindre avgörande.

Men som författare är jag inte intresserad av att förändra eller lägga moraliska domar, utan att undersöka, gestalta och spegla den verklighet vi lever i.

Fredag och snart dags att knyta ihop säcken för vår brevväxling. Men innan är jag jättenyfiken på att höra dina tankar om ovan. Och om det är nån annan tråd i vår brevväxling du tycker att vi tappat?

God Helgkväll!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s