Brevväxling om fackspråk och hästböcker mellan Emelie Novotny och Malin Eriksson. Brev 6

Hej igen Malin,

Jag vill börja med att förtydliga att jag inte tycker att det är något negativt att jag upplever att synen på pengar i Rakt mot hindret är något dåligt. Och kanske är det som du säger att den negativa synen på pengar är något som hästboken kan ligga bakom. Men jag upplever ändå att många idrottsreportage om ridsport gärna följer det berättandet. Att det är något fint att den framgångsrika ryttaren började sin resa med ingenting, eller möjligtvis en oinriden unghäst som ingen trodde på och därefter har jobbat upp sig. Det är sällan berättelserna om de individer där de bästa tävlingsponnyerna har avlöst varandra under uppväxten som berättas och hyllas. När det kommer till elitidrott inom ridning tänker jag att pengar flyttas från att vara ”medfött” till att bli en företagares inkomst, och då känns det som att vår entreprenörskapsanda som är obotligt positiv tar över. Det är bra för både individen och samhället. Då kommer ofta även sponsorer och reklamsamarbeten in, men då är det plötsligt något ryttaren har ”förtjänat” och inte fått gratis. Men detta är något som vi absolut behöver mer nyanserade skildringar av känner jag efter den här dialogen.

Visst är Ebba i din bok stereotyp i sin lite bortskämda roll, men de stereotyperna fyller ju också en funktion för läsaren eftersom läsaren då lätt kan placera in karaktären och ägna sig åt berättelsen. Rakt mot hindret är ju inte Ebbas berättelse. På samma sätt har jag jobbat med Fredrik i Vänd rätt upp. Jag har gjort honom till en stereotyp man i stallet för att det är den funktionen han har i den berättelsen. Utvecklingen och djupet kommer hos Ylva och Nicole, på samma sätt som utveckling och djupet kommer hos Jo och mamman i din roman.

På ett sätt kan jag tycka att det är bra att tävlingshästar kostar så sjukt mycket pengar. I ett litet land som Sverige blir det ju väldigt få som privat har råd med att ha dem. Då sätter det större krav på företag, sponsorer och samhället genom bidrag och föreningsstöd, för samhället gillar ju idrott, men det är viktigt att all idrott i sådan fall premieras och inte enbart fotboll. Då tänker jag att det tar bort den ekonomiska frågan från den enskilda individen. För det blir ju problematiskt i ett internationellt perspektiv om elitryttarna i Sverige inte har råd att behålla sina topphästar.

Ridskolorna tror jag har mycket att jobba med när det gäller likabehandling och tillgänglighet för att fler ska få möjligheten att delta. Men även här handlar det om stöd och bidrag tänker jag. De flesta ridskolor jobbar redan idag för att få verksamheten att gå runt, de har helt enkelt inte råd med ”välgörenhet” utan måste gå runt. Där behövs det tydligt ekonomiskt stöd. Möjligheten att få tävla på ridskolehäst är ju en välkommen lösning.

Nu tänker jag att det kom att handla väldigt mycket om ekonomi och sport, men det är ju oundvikligt när ridsport kostar så mycket. På ett personligt plan blir jag avskräckt. Jag kommer aldrig att känna att jag har tillräckligt mycket pengar eller tillräckligt mycket kunskap för att ha ansvaret för en häst. För att det finns alltid mer utgifter och mer kunskap. Och det blir ju inte heller bra. Vi behöver ju ett klimat i stallet där det är ett alternativ att inte ha råd med allt, eller att varje enskild individ inte behöver kunna allt. Men det öppnar upp för ett annat samtal om när en ryttare egentligen är mogen för en egen häst – är det när en klarar av att be om hjälp?

Stort tack för att jag har fått vara med och utforska svaren på alla frågor som vi ställt, det känns verkligen som en ynnest att få ha de här samtalen. Det som är spännande med stallmiljön är ju att varianterna, förutsättningarna och målet kan vara så olika. Nu har jag tusen nya idéer och tankar att tänka vidare på!

Hälsar Emelie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s