Boksamtal: Hoppet

I höst har BaraHästböckers Katja en egen bok på gång och Malin inte mindre än två egna böcker, och vi passar på att prata om våra egna berättelser här på bloggen. Vad har rört sig i huvudet på den som skriver? Vi tänker relationer mellan människor och hästar, mellan människor och människor i ett stall, intrig, språk och på det där speciella med att skriva just hästböcker- om det finns? Den här veckan pratar vi om Malins bok Hoppet, tredje delen i serien Ponnykompisar.

Hoppet handlar om Stig och ponnyn Bim Hoppetoch om att hoppa för allra första gången. Om att erövra något man inte kan som är lite läskigt. Och om alla känslor det kan väcka. När jag läser boken tänker jag mycket på den där längtan efter att lära sig. Hur jag plöjde alla faktaböcker jag kunde hitta om hästar och ridning när jag var barn och red. Men samtidigt går det inte att lära sig allt där, inte allt det som har att göra med känslor och hur det är att ha relationer till hästar och människor. Där tänker jag att skönlitteraturen är en annan slags samtal. Jag blir lite nyfiken på vad du vill prata med dina unga läsare om? I ditt författarskap och i den här boken, och kanske särskilt med dem som är ganska nya, både i läsningen och i ridningen?

Ja, det finns mycket som vi inte kan lära oss i faktaböcker – eller på ridlektioner, som handlar om känslor och relationer. Där tror jag skönlitteraturen verkligen kan hjälpa. Jag skulle önska att fler ridskolor lyfte in hästböckerna mer i undervisningen och gav plats till samtal kring berättelserna. De ger en möjlighet att växa som hästmänniska och ryttare.

I mina böcker vill jag sträcka ut en hand och en spegel, till de unga ryttarna och berätta om situationer jag vet att de är med om. I stallet kan det vara ganska hårt klimat, och fokus är hela tiden ridningen. Det kan göra att alla besvärliga känslor trycks bort och ses som ej önskvärda. Jag är intresserad av de där stunderna när det brister för oss, när vi inte beter oss som vi borde. Vilket ju händer Stig i denna bok. Hans beteende i början av boken är ett starkt tabu, ingen vill vara den som dunsar ner i sadeln på hästen när den hoppar och när han sen inte ens ber om ursäkt över det blir han en liten stund en riktigt dum person. Fast de flesta av oss har just såna brister, och det är viktigt att ge dem plats. Inte för att vi ska fortsätta göra så, men för att förstå varför det blir så.

 

Ett viktigt tema i boken tänker jag är avundsjuka och vänskap och samhörighet, och hur dom kan dyka upp tillsammans och hur det kan pendla mellan på ett intensivt sätt. Stig och Ellen har roligast tillsammans får jag en känsla av, samtidigt är det svårt för Stig att hantera att Ellen har ridit längre och att hon och Ulv lätt kan göra sånt som Stig håller på att lära sig tillsammans med Bim. Jag blir nyfiken på hur det här temat växte fram?

Avundsjuka är en intressant känsla. Och tabubelagd. Ibland när jag pratar med hästfolk om avundsjuka så finns nån slags överenskommelse om att det är dåligt och barn ska lära sig att inte vara det – men jag tänker att hästsport i grunden är så orättvis att den alltid kommer väcka en naturlig avundsjuka som vi inte ska förtränga utan respektera. Här i denna bok är det kunskapen Ellen har på grund av att hon vuxit upp i ett stall som Stig blir avundsjuk på. Avundsjukan blir en språngbräda som gör att han anstränger sig lite extra och tar stora kliv framåt. Det är en bra grej som avundsjuka kan få oss att göra.

Ett annat tema jag fastnar mycket för är kompetens. Jag tänker att det finns i genren och i verklighetens stall. Det är faktum att en vuxen som inte kan rida… kan verkligen inte rida. Att barnet som rider är ett proffs i jämförelse. Och Stig blir i boken en slags förebild för Sofia, en äldre kvinna som håller på att lära sig rida. Vad tänker du om det? Vad har Sofia för roll i berättelsen? Vad har du för tankar om hennes och Stigs relation?

Stallet är en fantastisk plats för normbrytande möten mellan olika åldrar. Valutan i stallet är förmåga att rida och hantera hästar, där kan en sjuåring vara överlägsen en fyrtioåring. Jag tänker att Sofia och Stigs relation är en sån normbrytande relation och att det bara helt enkelt är en spegel av verkligheten. Sofias roll är att vara i samma position mot Stig som Stig är mot Ellen. De har lite olika sätt att lösa det på förstås, så kanske Sofia visar ett annat sätt att hantera när man är lite sämre på att rida än någon annan. Men mest ville jag nog bara ge Stig den sköna känslan av att få vara bäst en liten stund. Han har kämpat tappert nu i tre böcker. Han behövde lite belöning.

 

Det här är tredje delen i berättelsen, och Stigs utveckling som ryttare är i fokus i berättelsen. Vi får följa honom i vardagen medan han lär sig något som kanske kommer att vara viktigt för honom i många år: att hoppa. Vad tänker du om Stigs utveckling i hela serien. Vem är han i början av första boken jämfört med den han är nu?

Stig växer med uppgiften tänker jag. Han hästintresse har också gett honom en fin människorelation, vänskapen till Ellen, som har utvecklats i olika steg. Först är hon en avlägsen förebild han spanar på i Insta-flödet, sen blir hon en kompis som ger honom goda råd, och till sist blir de stallkompisar när Stig får låna Bim av Ellens mormor. Som stallkompis är Ellen den tuffa och smarta som Stig får stå lite på tå för att nå upp till, vilket han nu tröttnat på. Deras relation behöver bli mer jämlik, framförallt utifrån hur Stig ser på Ellen tror jag, och det sker i och med grälet i denna bok. Gräl och ovänskap är viktiga saker i relationer, vi måste bråka oss fram till en utveckling ibland. I Stigs fall kompliceras detta av att det finns ännu en relation, den till ponnyn Bim, som kräver att han hela tiden är ansvarsfull. Här brister han i början av boken, men vi förstår på slutet att han kommer göra sitt allra bästa att aldrig göra det igen.

 

Hoppet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s