Boksamtal: Modig med dig

Malin kommer under våren ut med inte mindre än tre böcker. Här pratar Katja med henne om den lättlästa modig_med_dig.jpgboken Modig med dig.

Berättelsen handlar ju om mod, mod som i att övervinna sin rädsla. Ett tema som jag tänker återkommer i ditt författarskap, kopplat till olika utmaningar som unga ryttare kan ställas inför. Hur har du velat ta dig ann temat rädsla och mod i just den här berättelsen?

Det är en lättläst bok vilket kräver att man renodlar väldigt mycket. Det är en spännande teknik och jag har medvetet valt att söka mig till Nypon för att jag vill pröva att skriva lätt läst. I denna bok är det rädslan för att galoppera som är konflikten. Det är en tydlig situation som alla som rider kan relatera till. Men för mig har det varit viktigt att skriva fram hur huvudpersonen Neda blir modig genom sin nya vän Pims stöd. Ofta fokuserar man på stallet som en plats med mycket konkurrens och avundsjuka. Men det är lika ofta är en plats där människor utvecklar fantastiska vänskaper och hjälpar varandra att utvecklas. Det finns en patriarkal kraft som gärna vill berätta om tjejer som konkurrenter, och hästboken har ibland varit en del av att förstärka den synen. Jag har medvetet tänkt att jag vill lyfta fram den starka okomplicerade vänskapens kraft.

 

En annan sak jag tycker om när jag läser är att två helt olika hästvärldar skildras. Dels finns ridskolan, men sen finns också Nedas kompis Pims stall. Berätta lite om de olika stallvärldarna och vad de gör med Neda att vara i dem.

Det stämmer. Pims stall står för frihet och gränslöshet, kreativitet. Pims ridkläder är slitna och hästarna är riktiga skogshästar. Jag tänker mig Pims stall som en plats som kan göra ryttaren modigare. Ridskolan är mer kontrollerad och man ska vara på vissa bestämda sätt för att vara godkänd. Jag växte själv upp med eget stall, och det gjorde mig stark. Jag upplevde att den vuxenstyrda och kontrollerade ridskolan hämmade mig och jag blev mer ängslig där. Det är den erfarenheten jag gräver i. Neda och Pim är också i en ålder där det finns ett vägval för unga tjejer mellan att försöka foga in sig i en trång mall eller göra revolution och hitta en väg som ger mer frihet. Pim och hennes stall är en plats som frigör Neda och gör henne modig.

 

Igenkänning är också något jag tänker mycket på när jag läser. Ridskolevärlden och ridgruppen och rädslan som man måste övervinna för att utvecklas som ryttare tänker jag finns i väldigt många unga ryttares liv. Är igenkänning viktigt tror du? Vad kan en bok (till exempel den här) ge till den som känner igen sig?

Jag tänker på mina böcker som speglar för läsaren. Jag vill räcka ut en hand och säga att du är inte ensam om att känna vad du känner och det du känner är viktigt. Jag gräver också mycket i mina egna erfarenheter. Jag gör om mitt hästliv till litteratur, det är hela grunden för mitt skrivande. När jag skrivit Modig med dig har jag tänkt mycket på en vän som jag hade när jag var ung ryttare som hjälpte mig att bli modigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s