Malin om sin nya bok Hästen på Vinga

I några år bodde jag ensam i en stor gammal hästen på vingasläktgård, där inga möbler eller tavlor flyttats sedan femtio år tillbaka, att gå runt i de tysta sovande rummen under en vinter, födde Hästen på Vinga.

Det är en berättelse full av sorg och landskapet är en glesbygd i nedrustning.

På samma gård drömde jag som tonåring om att starta en hästgård där jag utbildade och tränade tävlingshästar. Jag tävlingsred då, något som gav mig både det bästa och det svåraste. Och som utbildade mig i att se hur mycket våra möjligheter dikteras av vilken familj vi kommer ifrån, föräldrarnas ekonomi, engagemang och förmåga att coacha.

Detta har blivit ett av mitt författarskaps centrala tema. Jag undersöker hästvärldens villkor – med en övertygelse om att detta även speglar villkoren i övriga samhället. Hästvärlden är bara mer uppskruvad. Frågor kring ekonomi och familjens funktion blir ännu lite mer avgörande.

”Jag förstår inte att du kan skriva precis som det känns”, säger en ung provläsare efter att hon läst Hästen på Vinga. Precis som bokens huvudperson Lovis får hon stå över ridskolans tävlingar och uteritter på grund av att hon inte har en egen häst. Och precis som Lovis är hon arg över det – men får höra att avundsjuka är något fult.

Jag tycker tvärt om: Att känna avundsjuka i en orättvis situation är bra.

Trots detta har jag grubblat över om det är rätt att berätta om ridsportens orättvisa villkor i mina mellanåldersböcker. Till vilken nytta ska jag vigla upp 12-åringar mot något de inte själva kan påverka. Är det inte bättre att de lär sig att vara nöjda med vad de har, och inte fokusera så mycket på vad de inte har?

Min provläsares svar: Nej. Det är viktigt att vi inte behöver vara ensamma med våra känslor. Visst finns det begränsningar för vad jag väljer att berätta. Mitt mål är inte att skapa hopplöshet, men jag vill räcka ut en hand och säga till läsaren, du har rätt till dina känslor. Vara en vuxen som bekräftar känslan av att det är fel att de som har föräldrar med bättre ekonomi och förutsättningar får göra roligare och mer utvecklande saker. Något som inte bara är svårt för Lovis, utan också hennes kompis Maryam som har två egna tävlingsponnyer. Spänningarna ojämlikheten skapar i deras relation drabbar dem båda. Jag har skrivit Hästen på Vinga till alla.

Jag tror på att berätta om världen så som den är. Men jag tror också på fantasi och drömmar. Därför har jag denna gång valt att skriva en spökbok med en handling som inte är trogen realistiska möjligheter utan som tar ut svängarna för att kunna belysa ett tema från så många håll som möjligt. Lovis, och läsaren, får en askungesaga, som samtidigt monterar ner den hästvärld där pengarna avgör allt. Anna Berg, vars identitet avslöjas i bokens mitt, är navet. Den förskräckliga spegelbilden till Lovis längtan. Tillsammans hittar de en annan lösning. När boken slutar är det långt ifrån Lovis ursprungliga dröm om ett stall fullt av tävlingshästar.

hästen på vinga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s