Intervju: Hästboksslukaren Lovas tankar om genren och sin läsning

BaraHästböcker vill få in läserperspektiv på bloggen och därför har vi gjort en intervju med en av dagens unga hästboksläsare. Lova är tio år och en bokslukare. Hon gillar både hästböcker och andra lovaböcker.

Hur skulle du definiera en hästbok?

Den handlar om hästar. Huvudpersonen ska gilla hästar, den behöver inte ha egen häst men den måste vara hästintresserad.

Berätta om en hästbok du tycker särskilt mycket om?

Det finns så många, jag måste fundera.

Ponnydetektiverna är spännande, de löser mysterier samtidigt som det handlar mycket om hästar. Det är en lång serie med många böcker och det tycker jag om. Då får man komma tillbaka till samma värld och man känner personerna vilket gör att man snabbare dras in i boken.

 

Har du slutat att läsa en bok nångång?

Ja. Jag läser många böcker, men ibland märker jag att det är en bok som passar för lite äldre, och då slutar jag läsa.

 

Hur märker du det?

Genom att de är för svåra, eller tråkiga – de handlar om saker jag inte förstår, eller så är de för läskiga.

 

Hur går det till när du väljer att sluta läsa en bok innan du läst klart den?

Jag slutar efter att jag läst några kapitel utan att något händer. Ibland läser jag halva boken innan jag märker att den inte passar mig.

Men det är inte så lätt att veta om man ska fortsätta. Många bra böcker är tråkiga i början. Exempelvis när jag försökte läsa Harry Potter första gången, så tyckte jag den var tråkig i början men en kompis sa att den skulle bli roligare vid ett visst ställe, när breven om Hogwartz började komma. Och då läste jag vidare och precis när jag kom dit så blev den spännande. Och sen var den jättespännande!

Pratar du mycket med kompisar om böcker?

Ja, vi ger varandra boktips. Och så pratar vi om vad böckerna handlar om.

Hur tänker du när du ger tips till en kompis?

Om det är mina nära kompisar så vet jag vad de tycker om, och då tipsar jag om jag vet om nån bok som handlar om det.

Finns det andra än kompisar som ger dig tips?

Mamma. Sen brukar det vara boktips i tidningar, som Min Häst. Och ibland står det om andra böcker i böcker jag läst.

Hur går det till när du väljer vilka böcker du ska läsa?

En av de som jobbar på biblioteket har berättat att hcg är för min ålder. Så jag går till de hyllorna. Sen läser jag på baksidan av boken där det står vad den handlar om. Ibland läser jag lite i boken, i början och i mitten, det beror på. Jag kollar om det verkar hända nåt spännande, exempelvis med hästar, eller om det är nåt mysterium med som verkar roligt.

Hur viktigt är det att känna att författaren till en hästbok kan mycket om hästar?

Det är rätt viktigt. De får inte säga nåt konstigt som inte stämmer.  Men bara det inte är faktafel så behöver författaren inte kunna massor om hästar. Det viktiga är att man vet hur hästar funkar. En gång läste jag en bok om en hund, där de gav hunden choklad. Och det är ju farligt för hundar. Då blev jag förvirrad.

Har du någon favorithäst i litteraturen?

Teddy i Lin Hallbergs böcker, för han är busig. Och så gillar jag Pi i dina böcker (Ett eget lag och Varsågod att rid) för att hon är lite annorlunda och svår.

Och så gillar jag Svante i Pia Hagmars böcker. Han är berättaren och tänker roliga saker, och beskriver saker på roliga sätt. Han beskriver de andra hästar på inte så sjysst sätt, och vill gärna själv vara bäst. Han tycker inte om när de andra säger att han är trött och seg, då vill han visa sig duktig.

Har någon favoritmänniska i hästlitteraturen?

Mikaela i Linn Hallbergs böcker om Santos. Jag känner igen mig i henne och hur hon känner för hästarna. Hon ger inte upp så lätt. Jag tycker också det är en intressant konflikt, när hon ska välja häst, det tycker jag verkar vara ett svårt val.

Vill du vara som Mikaela?

Ja, kanske. Men mest känner jag igen mig. En annan person jag gillar är Elina i Linn Hallbergs Siggeböcker. Elina gillar verkligen Sigge och det är fint att tycka om en häst väldigt mycket. När jag läser får jag vara med och också tycka om Sigge.

Känner du igen dig i Elina?

Lite jag gillar också hästar, och jag vill gärna ha en sköthäst precis som hon. Men vi är inte helt lika. Hon tycker inte om när andra rider på hennes häst, men det tycker jag är okej. Och hon tycker mycket mer om hästar än skolan, så känner inte jag. Skolan är viktig för mig och är nästan lika viktig som hästarna.

Vilken relation har man till personer man läser om?

Ibland känner jag att jag är dem, ibland mer att jag bara läser om dem, och ibland kan de kännas som kompisar.

Det kan bli störigt när man känner sig som en person, och den gör nåt man inte vill. Då känns det som jag också gör det där dåliga. Men sen kommer jag på att jag inte är den personen och då känns det bättre.

En reaktion på ”Intervju: Hästboksslukaren Lovas tankar om genren och sin läsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s