Intervju med Anna Lärk Ståhlberg förläggare på Kikkuli

Hej Anna! Du driver förlaget Kikkuli som ger ut mycket hästböcker. Varför har ni valt att rikta in er på just hästböcker?

Kikkuli Förlag ger ut hästböcker då min farmor och grundaren till förlaget Ulla Ståhlberg var en stor författare inom hästboksgenren med

69788586_2734274033264136_7577407575365255168_n

Anna Lärk Ståhlberg

böcker som Amanda, Frida och Anton, som lästs av flera generationer. Hon skrev även en rad med faktaböcker om hästar och arbetade på Ridfrämjandet i många år som utbildnings- och ungdomschef. Ulla Ståhlberg var en av de mest drivande krafterna för uppbyggnaden av den svenska ridskolan. Ulla var också en av initiativtagarna till att starta ridning för funktionshindrade i  Sverige. När hon gick i pension startade hon Kikkuli då hon ville ge debutanter chansen att få sina manus publicerade. Det känns ärofullt att ta arvet vidare och fortsätta att ge ut hästböcker.

Hur har din farmor påverkat dig, i ditt förläggararbete?

Farmor har påverkat mig i hög grad, både som förläggare och som person. Redan som liten fascinerades jag av hennes författarskap. Jag minns hennes skrivarlya i ett hus på tomten på Öland där hon hade sin sommarbostad.

70127649_387582021809409_6879027317302099968_n

Ulla Ståhlberg

Jag älskade att gå in i den. Där stod hennes skrivmaskin framför fönstret och där fanns hennes ritblock och tuschpennor. Hon målade så vackert och tecknade så stilfullt. Med tiden byttes den gamla skrivmaskinen ut mot en elektrisk och senare flyttade en dator in. På den visade hon mig hur hon satte böckerna hon gav ut på Kikkuli. Jag fascinerades över hennes starka vilja att lära sig den nya tekniken. Det kändes ibland som att hon var oövervinnerlig. Som ett exempel gick hon en webbdesignkurs när hon var över 80 år gammal då hon ville kunna fixa med hemsidan själv.

Så kommer några frågor om hästboksgenren och ditt arbete med förlaget idag. Till att börja med, en fråga vi stöter och blöter på bloggen, vad är egentligen en hästbok. Hur skulle definiera en hästbok?

I en hästbok har hästen en betydelsefull roll utan att den för den skull måste vara huvudperson. Berättelsen kan handla om vilda hästar eller hästar som husdjur/riddjur. Miljön måste inte nödvändigtvis vara ett stall eller en ridskola. Det kan vara en bilderbok, en lättläst bok för nybörjarläsaren eller en ungdomsroman. Det kan vara en skönlitterär bok eller en ”faktaberättelse”, dvs. en berättelse där faktakunskaper om hästen vävs in i skildringen. Det kan också vara en ren faktabok.

Är det nån särskild hästbok som du söker efter idag? 

Kikkuli vill och har gett ut hästböcker som innehåller någonting utöver det vanliga där handlingen ofta också utspelar sig utanför stallets väggar. Allt fler hästböcker innehåller tillexempel inslag av övernaturlig karaktär, nutida samhällsutmaningar eller inslag av funktionshinder.

 

Vad tror du om hästbokens utveckling framåt? Vad för hästböcker kommer vi få se?

I framtiden ser jag att hästboksgenren kommer att få en högre status då ridsporten växer och att livet i stallet fått en allt högre status över tid.

 

Länk till Kikkulis hemsida

 

En reaktion på ”Intervju med Anna Lärk Ståhlberg förläggare på Kikkuli

  1. Åh så roligt att läsa om Ulla Ståhlberg! Har läst en del av henne, såväl sådant hon skrev för Ridfrämjandet som boken Ryttargalan som jag tyckte mycket om och läste åtskilliga gånger. Ja, så förstås Juniorspalten som hon skrev i tidskriften Hästen. Jag har kvar en del ex av Hästen från 60- och tidigt 70-tal och det händer att jag tar fram och läser i dem. Minns också Ulla Ståhlberg från ridskolan i Borgholm dit hon kom när jag red där en sommar i slutet på 50-talet. Tror att Äppelvikens hästar var där då. Mvh Annie Stenberg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s