Brevväxling mellan Malin Eriksson och Pia Hagmar, om Pias författarskap, hästböcker och skrivande. Brev 1

Hej Pia!

När jag som 20+åring skrev och läste, läste och skrev med drömmen om att själv lyckas utbilda mig till författare så sträckläste jag dina böcker. De är en viktig del av mina universitet. Mest läste jag Klara, varje gång en ny bok i serien kom ut slukade jag den. Jag ville veta mer om Klaras värld, och inspirerades av hur du skrev fram stallvärlden, relationerna till hästarna och hur du tog läsaren nära Klaras känslor och inre processer.

Jag har ju läst många av dina böcker, och jag vet att du utforskat olika vägar och typer av berättelser, och att du just nu är aktuell med en helt ny serie. Det vill jag veta mer om! Men jag väntar lite med de frågorna för först skulle jag vilja få komma bakom kulisserna till Klara-böckerna.

Kommer du ihåg hur böckerna tog form? Började du skriva direkt eller växte de fram i din fantasi under en längre tid? Minns du när du skrev första raderna? Och finns det tidigare texter som du kan se var steg mot Klara? Jag undrar också om dina litterära förebilder. Var det nån särskild läsning som inspirerade dig när du skrev Klara-serien?

Och hur var den fortsatta skrivprocessen? Tog det tid att skriva fram böckerna? Ändrades skrivprocessen under seriens gång? Blev det lättare efterhand, när du visste mycket om världen, eller var det nån av de senare böckerna som tvärt om var svårare än de första? Varför i så fall?

Idag om du själv tittar på bokserien, kan du då se saker som du inte var medveten om i skrivandet? Andra böcker som du ser lämnat avtryck utan att du var medveten om det när du skrev? Några särskilda livserfarenheter som du ser varit viktiga? Nån har sagt att författare egentligen bara skriver samma bok om och om igen ur olika perspektiv, alltså att vi har nåt grundtema som allt vi skriver kretsar runt. Kan du se några såna huvudtema i ditt eget författarskap?

Kanske alldeles för många frågor … plocka de som du tycker är roliga att svara på.

Nyfikna hälsningar, Malin

Pias svar publiceras imorgon. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s