Brevväxling mellan Malin Eriksson och Pia Hagmar, om Pias författarskap, hästböcker och skrivande. Brev 4

Hej!

Vad roligt det är att brevväxla, jag har nästan glömt det! När jag var liten hade jag massor med brevvänner från hela världen, men numera blir det bara korta sms- eller fb-hälsningar. Så himla trist, egentligen.

Nåväl. Det känns att du verkligen har läst mina böcker och funderat kring dem. Det är enormt smickrande och känns så himla lyxigt.

Böckerna om Millan kom till på ett helt annat sätt än de om Klara. När jag skrev den första boken om Klara trodde jag att det bara skulle bli en. Sedan fortsatte jag att skriva om henne i sjutton böcker till, tills det inte kändes som om jag hade något mer att berätta. Utgångspunkten för böckerna om Millan var en konkret och mycket otäck upplevelse (som jag inte kan berätta om här) som jag kände att jag helt enkelt var tvungen att försöka gestalta. Och för att nå dit på ett trovärdigt sätt var jag tvungen att låta läsarna lära känna och förstå Millan. Det tog två böcker att göra det, för den tredje boken i serien- Drömmen- är den jag ville skriva, egentligen.

Av vissa skäl så kändes det oerhört viktigt för mig att försöka berätta hur barnfattigdom känns inifrån. Hur fruktansvärt orättvis mycket är, det gör mig förtvivlad och arg. Hur många barn far inte illa här, mitt ibland oss? De är inte lätta att hjälpa.

När jag skrev böckerna om Millan var jag mycket mer medveten om vad jag gjorde än när jag skrev Klara. Jag älskar verkligen Millan, jag vill hjälpa henne, få henne att tro på sig själv, att aldrig sluta kämpa. Jag tänkte också att det passade så bra att fokusera på dressyr och inte hoppning i de böckerna, att känslan av ordning, samspel och skönhet måste ha en särskild lockelse för någon som saknar de sakerna i sitt liv.

På något sätt ville jag ge Millan en egen häst, men det var ju inte helt lätt att göra det på ett trovärdigt sätt. Jag funderade mycket på hur det skulle kunna gå till och det jag skrev var det bästa jag kunde komma på.

För mig var det också viktigt att föräldrarna inte ska framstå som onda, bara fast i ett liv de inte förmår att ta sig ur. Jag hade faktiskt planerat för en fjärde och avslutande bok om Millan där hennes mamma hittar en skör väg framåt (det skymtar lite i slutet av sista boken hur jag tänkte). Men så hann jag inte, livet tog över. Jag skilde mig och kunde inte skriva under en period och efter det var det överspelat.

Men jag gråter fortfarande själv när jag läser stycket om hur stolta föräldrarna blir när det står om deras Millan i tidningen. Och böckerna om Millan är de jag mest stolt över av allt jag skrivit. De var också de svåraste att skriva. Jag ville så enormt mycket med dem.

När jag läste din beskrivning av scenen där Marianne bryter ihop var jag tvungen att läsa om den för att minnas, det var ju ett tag sedan jag skrev den. Och jag uppfattar nog Marianne som obehagligare nu än vad jag egentligen tänkte när jag skrev det. Hon balanserar verkligen på gränsen mellan att hjälpa Millan och utnyttja henne.

Det var meningen när jag skrev. Det jag tänkte var att hon inte fick framstå som en god fe, någon som gav Millan allt det hon längtar efter och drömmer om. Det var nödvändigt att förstå varför hon gör som hon gör, vad som driver henne, något som balanserar upp snällheten. Jag ville också få in tanken att det kan gömma sig avgrunder bakom en blank fasad, att man inte alltid vet vad det är man drömmer om.

Nu när jag skriver inser jag att jag har så himla mycket kvar att skriva om det här, olika lager av verklighet som jag skulle vilja försöka få fram. Och jag får nästan lite panik. Det är så mycket jag vill och så lite jag hinner.

Om jag får flika in en fråga så skulle jag gärna vilja veta vad som är ditt allra viktigaste tema när du skriver? Vad är det som finns allra längst in som skaver och försöker hitta en väg ut? Och varför just det?

Brevväxlingen avslutas nästa vecka. Läs BaraHästböckers boksamtal om Millanböckerna här

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s