Brevväxling mellan Malin Eriksson och Pia Hagmar, om Pias författarskap, hästböcker och skrivande. Brev 6

 

Hej igen!

Mitt svar har dröjt lite. Det är ofta så på hösten, tycker jag, att tiden rusar i väg. Jag har lanserat på första boken om Juli och min andra vuxenroman (Kunde varit vi), Bokmässan i Göteborg och alla skrivarkurser och författarbesök som drar igång samtidigt som jag nu skriver på bok två om Juli. Det blir lite splittrat i hjärnan.

Med detta sagt så är det ju så himla kul när någon verkligen l ä s e r det man skrivit.

Jag tänkte inte alls på Klara när jag började skriva om Juli. Däremot har jag tänkt på dem båda ihop nu, eftersom det av ren slump råkade bli så att första boken om Juli kommer ut exakt 20 år efter att första boken om Klara kom 1999 och att båda serierna riktar sig till åldern 9-12.  Den här gången kände jag redan från början att jag ville skriva en längre serie och jag var mycket mer medveten om vad jag gjorde än när jag började skriva Klara.

För att kunna skriva en längre serie måste det finnas olika trådar att nysta i, personer som kan utvecklas och ta plats, skeenden som ändras över tid. Det är ju det som är så underbart med att skriva en serie – det finns gott om plats för utveckling. Jag tycker att du har varit fantastisk på att hitta alla olika ingångar jag har planterat ut för att kunna använda vid behov. 😊 Det är möjligt att jag har tagit i för mycket, ibland känns det så – men det får framtiden utvisa. Om ingen vill läsa om Juli så blir det ingen lång serie, men om fler än jag tycker om henne så har jag möjlighet att använda alla ingångar jag skapat.

 

Jag hade två grundutgångspunkter när jag började planera böckerna om Juli: att försätta huvudpersonen i ett tillstånd av total förvirring och rotlöshet och tanken att det skulle vara roligt att undersöka hur det är att vara hästtjej i ett annat land. Att jag valde just Irland är dels för att jag känner mig hemma där och alltid längtar tillbaka och dels för att det är ett land där ponnysporten är stor. (för mig var det himla kul att i verkligheten få se de där ridklasserna jag läste om i Jill-böckerna när jag var liten)

Själva skilsmässan i boken är jag inte så intresserad av, den var bara nödvändig för att vända allt uppochner. (Precis som när Klara och hennes mamma flyttar i första Klara-boken.) En katastrof som kan leda till något annat, både bättre och sämre. Sedan (här kommer lite spoiler) ville jag också undersöka vad som händer när en mamma lämnar sitt barn. Att pappor sviker och glömmer och försummar sina barn efter en skilsmässa är kanske inte normalt och okej, men ändå på något sätt ett accepterat beteende av en man. Är det värre med en mamma? Varför? Hur?

Att även vuxna kan bli självcentrerade och slåss för rätten till sitt eget liv, är också något jag vill utforska lite. Har föräldrar rätt att tänka på sig själva trots att de har barn? Älskar man sitt barn mindre för att man vill ha ett liv men själv trivs med? Båda Julis föräldrar har utvecklingspotential. Hittills har Julis föräldrar levt i väldigt klassiska könsroller, jag tänkte vända på det.

Andra trådar jag vill nysta i är hur svårt det är att utvecklas som ryttare utan riktiga resurser, men om resurserna finns kanske det skapar andra problem i förhållande till vänner. Stallflickan Signe är jag väldigt nyfiken på själv och samma sak med Agnes som är adopterad. Det finns mycket att utforska där i känslor av rotlöshet, självkänsla och olika sätt att attackera livet. Jag känner väl lite att jag dukat upp ett smörgåsbord av möjligheter för mig själv. Men var jag hamnar vet jag inte än.

Juli är robustare än Klara, hon kommer att klara en hel del. Hon är målmedveten och vill saker, är inte lika mån om att vara till lags som Klara. Det ska bli intressant att se hur hon utvecklas över tid.

Just nu håller jag på med andra boken om Juli och du vet ju själv hur spännande det är när karaktärerna får liv och tar över. Det är allt ett fantastiskt, underbart jobb detta att få skriva!

Och så roligt det har varit att bli läst av en läsare som du. Stort tack!!! /Pia

en-egen-hast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s