En lektion i sorg

20200112_161422Andra delen i Lena Furbergs bokserie om Tuvastallet handlar om sorg. Det är Jonas häst Artemis, som efter flera kolikanfall dör, av en brusten åder. Det är ingens fel, livet rinner bara ur henne, hon dör i Jonas famn.

Jag tänker att den här boken är en lektion i sorg. Precis som att läsa hästböcker så ofta är det. Precis som att vara med hästar är det. När man som hästälskare älskar en häst, då vet man, att kärleken kan dö, eller, att kärleksobjektet kan dö men kärleken leva vidare. Att älska en häst är ett annat sorts åtagande än att älska en människa. Man gör inte slut med en häst. Men hästen har ett kortare liv och man kommer med stor sannolikhet få uppleva flera hästdödsfall. Jag har upplevt att hästar dör, aldrig på nära håll, men hästar jag älskat har dött. Jag har sörjt mer över hästar än över människor.

I Tuvastallet är en hästs död lika hemsk som en människas. För relationen till hästen är lika viktig och stark som någonsin en människorelation. Så, hästens död har ett värde i sig. Samtidigt är den en lärdom och en övning. Människorna i stallet är unga, och de lär sig tidigt att livet är inte oändligt.

För att hantera sorgen behövs strategier. Tuva-Jenny känner det som något andligt. Där finns drömmar om Trapalanda, hästarnas himmel. Och hon ser spökhästar (som i och för sig sen får en naturlig förklaring). Jag tänker på det som om hon upplever något utanför mänskligheten, utanför det vetenskapligt förklarbara. Jag tänker att det är närheten till hästarna som öppnar upp för detta, för en relation till världen som är stor och öppen.

Sorgen prövar också kollektivet. Jonas söker sig till ensamheten, men tjejerna i stallet vill inte låta honom vara ensam. Och han förstår efter ett tag att han älskar ju inte bara Artemis, han älskar också stallet, den gemenskap som finns där, och han älskar hästar, alla hästar.

Vem kan rädda Artemis? är en bok om sorg. Om förlust och det oundvikliga. Jag läser och lär mig, att liv tar slut, och att liv fortsätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s