Gästbloggare Anette Eggert

Flickrumshjärtat

Jag ligger i sängen i mitt flickrum. Hör det gälla gnägget anetteeggert2och hovarnas klapper mot marken. Mitt hjärta slår och jag måste veta. Hur ska det gå för den vilda hingsten?

Detta är ett av mina starkaste minnen av att läsa hästböcker. Hur jag ligger där under täcket och lyssnar på Mysteriet med den vilda hingsten av Marie-Louise Rudolfsson och känner hjärtat banka. Och kanske är det samma känsla som nu gett mig inspirationen att skriva min första egna hästbok.

Det finns en särskild kraft i hästböcker, precis som stallet gör de mig stark. Jag känner gemenskapen, det tuffa, det mjuka, det hårda arbetet, alla händelser som lär oss samarbete, envishet, att fatta svåra beslut och att vara ödmjuk. Det är ingen slump att stallet sägs forma morgondagens ledare. Det är heller ingen slump att huvudpersonen i min hästboksdebut är en mjuk, tuff tjej som är bra på att ta initiativ och att ta saker i egna händer.

Hästböcker. Hästar och böcker. Eller ska jag skriva hjärta och lungor? Det är vad hästar och böcker är för mig. Jag har ridit sedan jag var åtta och slukade alla hästböcker som fanns. Och jag vet många, förutom jag, som blivit bokslukare tack vare hästbokgenren. Att det fanns och finns en alldeles egen värld och genre att vända sig till, som lever och som det forskas kring, är inte bara härligt, det är viktig och intressant.

För mig undrar jag om det inte började med Vitnos av redan nämna Marie-Louise Rudolfsson. Jag minns Pysen av samma författare samt böckerna om Britta och Silver av Lisbeth Pahnke och Den svarta hingsten av Walter Farley, för att nämna några. Klassiska hästböcker där vi möter starka hästkaraktärer, men också väldigt homogena miljöer om man jämför med hur hästboksgenren ser ut idag. Jag ser fram emot att få bli en del av den. Det finns mycket att utforska, mycket att läsa och många berättelser att skriva. Och vad dessa än kommer att handla om, vilka ämnen jag än kommer att beröra och förhoppningsvis utveckla, så hoppas jag att jag kan ta läsaren tillbaka, till känslan där under täcket i flickrummet, när flickrumshjärtat slog som allra mest. Det är det hjärtat som får mig att skriva böcker.

Anette Eggert är författare och skrivpedagog, hon har skrivit böcker i tio år och lika länge velat skriva en hästbok. I vår är hon bland annat aktuell med böckerna Hästgalen och Ridlängtan, som vänder sig till barn från sex år och uppåt.

Hästgalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s