Gästbloggare: Författaren Camilla Jönsson

Idag gästbloggar författaren Camilla Jönsson om bakgrunden till sin första hästbokserie.

Hästarna som tröst och lycka 

 Jag började rida då jag var runt 8-9 år, och hästböckerna dök väl upp vid ungefär samma tid. Det ironiska är att jag började rida lite av en slump. Inte för att jag önskat detutan för att min kusin skulle börja, och hon ville ha sällskap. Men väl i stallet hände något. I kontakten med hästarna, på ridlektionerna … det fanns något där som jag drogs till. Det var något väldigt häftigt i att lära sig kontrollera de här stora djuren. Men också att upptäcka att det gick att ha en kommunikation över artgränserna. På ridlektionerna vågade jag ta för mig på ett sätt som jag aldrig gjort i skolan. Jag började känna mig hemma i stallet. Framför allt började jag känna mig kompetent där. Det är stort för en 10-12åring.  

 

Och så var det förstås hästböckerna.  

 

Hästboken var min första stora läsglädje. Även om jag läst en hel del innan jag upptäckte hästböckerna, så var det först i och med dem som jag blev en riktig storläsare. En sån som slukar böcker. Jag läste allt jag kom åt i genren. Helt urskillningslöst. I vårt lilla skolbibliotek snubblade jag över klassiker som Vackre Svarten av Anna Sewell och En flicka till häst av Enid Bagnold, men jag läste i princip allt som hade en häst på omslaget, vare sig det var Pollux-klubbens böcker, B. Wahlströms hästböcker eller något helt annat. Hästarna gav mig det innehåll jag saknat och i stallet fanns det gott om utrymme för drama och spänningFör det mesta var miljön i hästböckerna långt från min, men då och då snubblade jag över böcker där jag kunde känna igen mig. Gunilla Woldes böcker om Putte till exempel. Med tanke på det är kanske inte så konstigt att mina första egna skrivna berättelser handlade just om hästar. Jag inspirerades starkt av det jag läst, men la gärna också in sånt som jag såg omkring mig i ridskolestallet. Privatryttarna med sina tävlingsponnys blev utmärkta antagonister i min fantasi, även om de flesta av dem var rätt okej i verkligheten.  

 

Så man kan undra varför det tog så lång tid innan jag faktiskt gav ut en egen hästbok.  

En anledning kanske är att jag var borta från hästvärlden under ganska många år. Både min vardag och mitt skrivande kretsade kring helt andra saker. Men ändå slutade jag inte helt att identifiera mig som en hästmänniska. Och det var nog det som drev mig tillbaka till stallet igen, och sen 2006 är jag ridskoleryttare igen. På många sätt fyller hästarna samma funktion för mig nu som då. Stallet är ett andningshål, en plats där jag kan koppla bort bekymmer och i stället koncentrera mig helt på det som är här och nu. Så det kom sig ganska naturligt att hästarna också skulle smyga sig tillbaka in i mitt skrivande.  

 

Stall-serien är tänkt att bli en trilogi. Den första boken ”Det enda som hjälper” kom i december 2019 på Hegas förlag, och just nu arbetar jag på bok nummer tre. Jag hade haft tankar på att skriva en serie ungdomsböcker med lite mörkare teman; självskadebeteende, sexuella övergrepp, djup sorg och skuld. Min redaktör på Hegas förlag gick i samma tankar och på en bokmässa träffades vi för att spåna vidare.  

 

Idén var redan från början att varje bok i serien skulle ha en ny huvudperson, men att det skulle hållas ihop av något annat. Samma miljö, samma personer som rör sig kring varandra. Den som är huvudperson i en bok kan dyka upp som biperson i en annan. Men vad skulle den där inramande miljön kunna vara? 

 

Jag tror att idén med att förlägga allt i ett stall kom ganska naturligt för mig. Det var ju trots allt där jag själv växt upp och lärt mig massor. Hästarna har stått för både tröst och glädje genom min egen tonårstid, det var något jag kände väl till. Hästar (och även andra djur) kan ha en enorm läkande kraft vid psykisk ohälsa. Det var något jag ville lyfta i den första boken. 

 

Men ridsporten har även en mer problematisk sida som jag också ville utforska. Där finns klasskillnader och hierarkier som är djupt rotade. Även om vi gärna drömmer om jämlikhet i stallet, så är det sällan så i verkligheten. Unga ambitiösa ryttare blir utnyttjade av de som sitter på makten och resurserna, det vill säga hästarna. Och det är just kärleken till hästen som gör att många tiger om övergrepp. Man vill inte förlora det som ger en mening i tillvaron, det som man kanske byggt hela sin identitet kring. Detta är situationer som huvudpersonen i den andra boken ställs inför.  

 

Men mest av allt är det hästarna jag vill åt. Eller rättare sagt relationen mellan häst och människa. För varje huvudperson i serien finns också en häst av betydelse. Alla vi som rider eller har ridit har upplevt det. Den där känslan av total samhörighet med en häst. Det är sällan den mest lättridna eller bäst utbildade hästen i stallet man faller för. Det är något annat som gör att man fastnar för en viss häst. Personkemi som bara stämmer. Relationen mellan hästen och människan är ett av de bärande ämnena i böckerna, därför blev karaktärsbeskrivningen av hästarna nästan lika viktig som människornas. Varje häst har sina specifika personlighetsdrag, precis som i verkligheten. Jag ville också lägga vikt vid kommunikationen mellan häst och människa. På sätt och vis ”pratar” mina hästar med sina människor, även om det tolkas utifrån människans perspektiv.  

 

På många sätt är de hästböcker jag skrivit själv nu väldigt olika de hästböcker som jag växte upp med. De är mörkare och mer rotade i det samhälle vi lever i. Fast samtidigt finns många likheter. Vissa teman är liksom ständigt återkommande i hästboksgenren, om än i olika former. Den missförstådda hästen, till exempel, som flitigt figurerat i både böcker och hästserier. Eller den förkrossande sorgen efter en älskad hästvän som måste avlivas. Jag hoppas ändå att jag lyckats tillföra något litet nytt till dessa teman.   

En reaktion på ”Gästbloggare: Författaren Camilla Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s