Barnboksinstitutets bokprovning om hästböcker

Just nu pågår Barnboksinstitutets årliga bokprovning. Bara Hästböcker är nyfikna på vilka trender de ser inom genren hästböcker.
Har ni sett någon särskild trend hos hästböckerna utgivna 2016?
Ja – eller nja. Redan 2013 noterade Sbi i Bokprovningen att hästarna är många, inte minst i de lättlästa kapitelböckerna och andra kapitelböcker, alltså böcker för barn mellan 6 och 9 år. Den här trenden har hållit i sig, den är den starkaste trend vi ser: 2016 kom det till exempel ut 11 lättlästa kapitelböcker med ämnesordet hästar – att jämföra med 2006, då siffran var 1. Det som är nytt är alltså målgruppen och därmed formen.Tidigare var hästboksgenren i princip förbehållen 
sag_påridläe_cmyk_12979
lite mer avancerade läsare, men i och med att de redan väletablerade Pia Hagmar (2013) och Lin Hallberg (2006) började skriva även för yngre barn, kom alltfler att göra detsamma. I dagens hästbok ser vi generellt sett ungefär samma teman som tidigare (dvs. sociala skillnader, hierarkier, skilsmässor, liten tjej klarar ”omöjlig” häst, kärlek, vänskap, mysterium, tävlingar, ridläger mm), men i och med att målgruppen för de flesta kapitelböcker år 2016 är de unga läsarna, får vissa inslag stryka på foten. Detta till förmån för t. ex. direkta faktainslag, varför några böcker fått ämnesordet faction i vår databas ELSA. Men vi anar också att

Önske-ponnyn

Önske-ponnyn är en av de böcker med ämnesordet faction.

det i de få hästböcker som skrivs för äldre läsare, 12 år och uppåt, ryms en mer mångfacetterad bild av huvudpersonens liv: här tas inte sällan ämnen upp från samtiden.

Vilka trender har ni sett om ni blickar tillbaka under längre tid?

Vitnos
Se delvis ovan, hästbokens motiv och teman är i princip desamma som förr. Tidigare hästboksförfattare vände sig dock sällan till yngre barn (Marie Louise Rudolfsson och hennes böcker om Vitnos är ett undantag).
Om ni skulle framtidsspå utifrån de trender ni sett: Vart tror ni hästboken är på väg?
Hästboken har länge ansetts vara den moderna motsvarigheten till den äldre flickboken. Frågan är om den kommer att följa en utveckling som påminner om flickbokens – dvs att hästboken så småningom kommer att uppgå i en bredare kategori (jfr flick- och pojkböckerna som sammanstrålade i Ungdomsboken)? Hästar dyker inte sällan upp i andra böcker än i den typiska hästboken, de spelar ibland avgörande roller i fantastiken etc. Kanske får vi se mer av det framöver? Kanske anar vi en splittring på så sätt att böcker för de yngre målgrupperna blir förenklade medan böckerna för äldre ökar i komplexitet, en breddad hästbok med andra ord?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s