Läsfrämjande projekt: Hästhöst i Heby

Denna vecka gästbloggar Dorothee Grelle, bibliotekarie på Heby bibliotek om sitt läsfrämjande arbete och funderingar kring identiteten Bokryttare.

Heby är en landsortskommun som ligger mellan Sala och Uppsala med sex tätorter och fem bibliotek respektive utlåningsstationer. Det finns ett stort hästintresse i kommunen som har mynnat i projektet och föreningen ”Häst i Heby”, där man vill samla kunskap om hästnäringen, både lokalt och nationellt.

Jag brukar åka med hästtransporten och ett gäng böcker till förskolorna som har svårt att ta sig till biblioteket och läsa saga i hästtransporten. Åtta barn och tre vuxna ryms, alldeles lagom. Koncentrationen är lättare än i de stora utrymmen som vi brukar ha på bibliotek. Heby kommuns egen bokbuss med andra ord!

Under hösten genomförde vi en föreläsningsserie på Hebys bibliotek i samarbete med ABF där vi delvis önskade knyta an till denna tanke, både språkligt och innehållsmässigt. Därför kallades satsningen ”Hästhöst i Heby”. Hästsporten är den andra största ungdomsidrotten i Sverige och vi avsåg att berätta för barn och ungdomar hur ett liv med häst skulle kunna se ut. Tre ryttare berättade om var sin gren: Lina Åstrand, fälttävlansryttare, hoppdomare, C-tränare i hoppning, ansvarig för Fälttävlanspodden; Alva Götesson, hoppryttare, jobbar som hästskötare hos Daniel Svensson som bedriver sin verksamhet på Strömsholm; Sandra Dahlin, dressyrryttare, jobbar på Stall Fastbo Träning & Rehab – tillsammans med Ichi vann hon alla tre kvalomgångar i  Lövsta Future Challenge Dressage 2017 och har därmed kvalat till finalen på Friends Arena i år. Hon vann även  7-års championaten på både Falsterbo och Flyinge 2013.

 

Att knyta ihop idrott med läsning var den andra bärande tanken med föreläsningsserien. Nationellt har läsfrämjandeprojekt i samarbete med idrottsrörelsen genomförts som t.ex. ”Träna med en bok i handen”, ”Paus – du och en bok”, och i Heby ”Time out för läsning”.  Vi  bjöd också in till en tävling: ”Bli en bokryttare”. För att delta ska man läsa en bok och skriva en bokrecension på en blogg som drivs av skol- och barn-/ungdomsbibliotekarien i kommunen:Läs mer här. Vinsten är att delta i en gemensam resa till Stockholm International Horse Show.

Hästsport har medvind och motvind i Sverige. Peder Fredricsson vann, som kanske bekant, EM i hoppning i år. Han kopplar av mellan starter med helt andra verksamheter än att hänga runt paddocken, bl.a. med att läsa! Samtidigt blev det ståhej kring att en ryttare vann Jerringpriset, och det för andra gången, (o)sportliga kommentatorer förfasade sig. ”Det är hästen som borde få priset” är exempel på yttringar. Visst, som ryttare är man ett team med sin häst, utan häst ingen ryttare. Men det tyder samtidigt på att man inte ens behöver sätta sig in i hur svårt det är att rida, man har övertaget och kan döma ut sporten. Är det kanske så för att det är så många tjejer och kvinnor som utövar sporten? Är det inte bilen som borde få priset i motorsport? Det har jag faktiskt inte hört någon säga i något sammanhang! Det är dags att lyfta ridsporten även i andra arenor, varför inte på bibliotek, tänkte jag?

DSC_5880

Foto: Achim Grelle

Personligen tror jag därutöver att det finns unga läsare i vår kommun, men att de väljer att inte berätta om det. Det ger ingen status i klassen, och det hålls hemligt. Jag har jobbat som skolbibliotekarie på ett killdominerat yrkesgymnasium i Uppsala, och upptäckte vid bokpresentationer i klassrummet att det ganska ofta var en enskild elev i klassen som hade läst ganska många av de böcker som jag berättade om, men som helst verkade vilja hålla tyst om det. Läsning en subversiv verksamhet? Läsning är i alla fall ganska ofta en ensam verksamhet, och det önskar vi ändra. Det ska helst finnas bokklubbar för alla åldrar på alla bibliotek inom kommunen, och vi ska kunna samla filmer, bloggar, poddar, mail och allt vi kan komma på på en gemensam digital community. Arbetet har precis börjat, spännande utmaningar väntar!

Jag har en dröm/vision, och det är att skapa en läskultur som liknar idrottsrörelsen. Det slog mig när jag mötte ett gäng idrottstjejer på väg till någon tävling, där det i klädseln syntes att de hörde ihop. Något sådant har vi inte som läsare. Vi kan klä ut oss, men har inga symboler för samhörighet. Vi har inte heller ungdomsledare, utbildningar i litteratur, hela baletten. Vi behöver kanske skapa ett mervärde kring litteratur, att man med stolthet vill visa att man är läsare. Bokryttare skulle kunna bli Heby kommuns identitet som läsare?

 

En reaktion på ”Läsfrämjande projekt: Hästhöst i Heby

 1. Hej Dorothee!
  Finns det en galning till förut jag som kopplat ihop läsning och ridning!
  Jag blev så glad och inspirerad då jag läste om dig!
  Snälla hör av dig till
  Carina i Surahammar som jobbar som speciallärare och med skolbibliotek.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s