Intervju: Angelica Öhrn om hur Slangbellannomineringen påverkat hennes författarskap

Nu på tisdag delas Författarförbundets debutantpris Slangbellan ut. Förra året var en av de nominerade hästboken Anton och Teitur. Vi följer upp hur nomineringen påverkat författaren Angelica Öhrn.
Berätta om hur Slangbellannomineringen påverkat ditt författarskap? Om den gjort det. 

För mig har nomineringen till Slangbellan varit en dörröppnare. Det märks på intresset från journalister till exempel. Och från förlagsfolk. Det är förstås inte så att jag har fått eller kommer att få något bokkontrakt enbart

Angelica Öhrn 18-062, författarporträtt

Fotograf är Pia Nordlander

på grund av slangbellan, men förläggare som jag har träffat efter nomineringen har sagt att jag gärna får skicka nya manus till dem. Jag tror inte att de hade sagt det annars.

Sedan tror jag att nomineringen till Slangbellan har påverkat att jag blev tilldelad Västerås stads arbetsstipendium i litteratur.

För mig personligen så känns det som att jag ”blev godkänd” i och med nomineringen. Att jag verkligen kan skriva berättelser som berör och som andra vill läsa. Men visst har jag haft tankar som: jag kommer aldrig kunna skriva något som är lika bra igen. Och de tankarna har onekligen inneburit en period av fullständig skrivkramp.

Vad skriver du på just nu?

 

Jag är inte författare på heltid (ännu) men från och med 1 februari ska jag faktiskt vara tjänstledig från mitt vanliga jobb i ett halvår för att satsa på skrivandet. Det ska bli helt fantastiskt! Modet att verkligen göra det hade jag nog inte haft om jag inte hade blivit nominerad till Slangbellan.
I mars kommer min fjärde bok: Chamir och sommarpokalen, vilket är en fristående fortsättning på Drömmen om Chamir. Jag ska skriva på en ungdomsbok om hästar. Arbetsnamnet är ”Lellas häst”. Böckerna om Chamir är renodlade hästböcker, ”Lellas häst” påminner mer om Anton och Teitur genremässigt: en ungdomsbok med mycket hästar i. Jag påbörjade detta manus för två år sedan och har skrivit en hel del på berättelsen. Men det är en tyngre berättelse och anledningen till att jag inte skrivit klart den är för att den behöver tid och eftertanke för att mogna. Den tiden hoppas jag att jag får under mitt lediga halvår.För någon vecka sedan skrev vi om våra önskningar för genren. Vad vi längtar efter att läsa. Vilka hästböcker, som inte redan finns, längtar du efter?  

Jag vill ha fler hästböcker för äldre ungdomar och gärna också för vuxna. Eftersom jag är en sådan person som skriver sådant jag själv vill läsa, så tror jag att det är därför jag är så pepp på att skriva klart ”Lellas häst” nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s